Leeds University Library

Celebrating Dalwood

Published Tuesday 17 May 2016

Dalwood sculpture on stage@leeds building

The restored sculpture was returned to campus on Wed 18 May

A monumental sculpture has been restored and returned to the University from its previous home at Bodington Hall.

Untitled Bas-Relief was commissioned in 1961 and is a 6.4m by 6m sculpture in aluminium by Hubert Dalwood, one of Britain's leading post-war sculptors.

The sculpture was greeted with great critical acclaim from The Guardian, The Times and the Yorkshire Post following its unveiling. It features abstract shapes that flow across a grid of 36 rectangular sections, was Grade II listed by Historic England in 2012.

When Bodington Hall was demolished in 2013, the sculpture was carefully taken down, conserved and stored, awaiting a suitable new home on campus.

It has now been installed on the stage@leeds building, the University's contemporary performance space. Untitled Bas-Relief was formally launched in its new home at 11.30 on Wednesday 18 May.

University Librarian Dr Stella Butler, who oversaw the University's Public Art Strategy, said: "It's great to see the Dalwood back in a prominent position on a University building and we are pleased to have been able to find a new home close to the heart of campus where it can be appreciated by students, staff and visitors."

For directions to stage@leeds, visit the campus map. The short celebration was followed by a short talk at the Stanley & Audrey Burton Gallery.